The Float Foundation, ANBI geregistreerd, elke euro naar het goede doel...

HENK EN HANNEKE VAN ZIJTVELD BEZOEKEN HET WEESHUIS

Het verslag van een onvergetelijke ervaring.

Op reis

We gingen op reis met een beeld dat Cambodja een land zou zijn zoals Thailand maar dan iets armer.

Na een overnachting in Bangkok gingen we op pad naar de grens met Cambodja. Toen we aankwamen bij de grensovergang PoiPet wisten we direct dat we ons beeld ernstig bij moesten stellen. Middels het passeren van de grens stap je in een compleet ander tijdperk wat voor ons idee het best te vergelijken is met beelden uit films van Nederland omstreeks 1900. De mensen hebben gelukkig, zei het schamel, te eten maar als we keken naar woningen, infrastructuur, voorzieningen als water en meer van zulke voor ons zo gewone dingen, dan schoten woorden ons letterlijk tekort. We vielen van de ene in de andere verbazing en elke seconde realiseer je het hoe geweldig goed wij het in ons kikkerlandje hebben. Aan de andere kant waren we overdonderd door het feit hoe enorm vriendelijk, behulpzaam en gastvrij de mensen zijn. Ondanks het povere bestaan werd ons overal waar we kwamen iets te drinken aangeboden, iets om een voorbeeld aan te nemen! Na bijna een hele dag reizen over een afstand van ca 100km kwam het weeshuis in zicht.

Het weeshuis

Twintig km ten zuiden van Battambong (een provinciestadje) is het weeshuis opgericht. Nadat onze chauffeur eerst de weg kwijt was en we er dus voorbij gereden waren, hetgeen je door de taalbarriere slecht oplost, hadden wij het gevonden. We werden zeer hartelijk ontvangen en begroet door 50 kinderen die mammy en daddy tegen ons zeiden. Wel even een schok want hier hadden wij niet op gerekend. Later begrepen we dat door de leiding zo aan de kinderen is uitgelegd hoe ze aan een huis en eten komen. Er zijn in Holland een mammie en pappie en die......

Als je die koppies dan in levende lijve tegenkomt waarbij je direct kunt zien dat er goed voor ze gezorgd wordt dan voelt dat onbeschrijfelijk goed. We kregen een uitgebreide rondleiding waarna het eten (rijst en vruchten) geblazen was. Alles goed geregeld en georganiseerd door de leiding van het huis. Deze mensen waren zeer vriendelijk en uit alles wat ze deden bleek hun betrokkenheid met het lot van deze kinderen. Midden in de nacht worden we door het personeel op brommertjes (met wat hindernissen zoals een lege tank en een lekke band) in de diepe duisternis zonder enig licht teruggebracht naar Battambong waar we overnachten. Een geweldige ervaring rijker.

De belangrijkste conclusies van ons bezoek waren ten eerste dat er gebouwd is wat we hadden afgesproken waardoor nu 50 anders totaal kansarme kinderen een goed huis en thuis hebben, waar er goed voor ze gezorgd wordt. Ten tweede een geweldige aardige en betrokken leiding die het project op een goede manier runnen. Ten derde, maar zeker niet ten laatste, 50 kinderkoppies die een plaats in je hart veroverd hebben.

Bezoek aan weeshuisOnze vaste agent in Cambodja en een foutje van de voorzitter

Enige dagen later hadden wij afgesproken met onze vaste contactpersoon mevrouw Vitreak Ann die het project alsmede de financiele zaken voor ons bewaakt. Een zeer aardige vrouw waarmee erg goed en concreet te overleggen is want ze spreekt goed engels en heeft als juriste drie jaar in Amerika gestudeerd. Na een uitgebreide kennismaking, want wij spraken haar ook voor het eerst in persoon, kwam het gesprek op het weeshuis. Wij gaven aan dat we bij de bezichtiging een aantal zaken gezien hadden die wellicht met kleine financiele middelen zouden kunnen leiden tot duidelijke verbeteringen. Hierbij dachten we met name aan sanitair, keuken en plafondventilatoren. Als we dat nou nog eens aan zouden pakken dan .... Het antwoord was kort en bondig: Dat gaan we dus niet doen! We snapten er niets van tot ze het uitlegde. Als we dat zouden doen dan kregen de kinderen in het weeshuis het beter dan de kinderen die wel ouders hebben en waarmee ze op school zitten en dat is iets wat niet kan. Wat geweldig toch dat we iemand ter plaatse hebben die naast al het andere wat ze voor ons doet er ook voor zorgt dat we met onze westerse blik niet in zulk soort Cambodjaanse valkuilen terecht komen. Helemaal top!

Slot

Een geweldig goede ervaring en gezien de situatie in het land zijn we ervan overtuigd dat hier een weeshuis echt enorm op zijn plaats is. We zijn nog meer gemotiveerd teruggekomen om ervoor te zorgen dat de jaarlijkse benodigde gelden er voor dit goede doel zeker zullen komen. Alle hulp is hierbij welkom en als iemand meer informatie wil, stuur dan even een mail of neem contact met ons op.

Henk en Hanneke van Zijtveld